How to start a comic

Inmiddels alweer een jaar geleden struikelde ik bij toeval over een bijzonder initiatief op Kickstarter: het How to start a comic project van Pencils & Stories. Ik was nog niet lang bezig als illustrator en het smeulende vuur van de negende kunst begon bij mij alweer aardig te vlammen. Een idee voor een strip was bij me opgekomen tijdens het wandelen met de honden, een meisje genaamd Neesha met de wereld aan monsters in haar hoofd. Toen ik thuiskwam ben ik haar direct gaan schetsen.

How to start a comic

Als ik van dat idee meer wilde maken, dan had ik houvast nodig. Een duidelijk pad om te bewandelen om van idee tot album te komen. Het schrijven zou me wel lukken, met zovel jaren aan schrijfervaring en het tekenen ook wel, ook al viel (en valt) daarin nog genoeg te leren. Maar er was nog zoveel meer nodig om die twe grote passies van mij, schrijven en tekenen, nu eindelijk eens met elkaar te verenigen in mijn meest geliefde kunstuitning: de strip!

Henrike Dijkstra

Het How To Start A Comic concept leek me dus wel wat, stap voor stap het hele proces van de stripmakerij door, van concept, tot publicatie. Bij het inlezen bleek al snel dat dit internationale traject gestart werd door een Nederlandse stripmaker, namelijk Henrike Dijkstra, die vooral bekend staat om een webcomic genaamd Recollection City. Ze verwelkomde mij al snel in de cursus en misschien vond ze het stiekem ook wel leuk om een cursist te hebben waartegen ze gewoon in haar moers taal kon praten.

Het is inmidddels en jaar later en ik moet bekennen dat ik de cursus nog niet heb afgerond. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de cursus, want die is heel duidelijk en compleet. Iedere stap wordt gedaan aan de hand van een video met veel voorbeelden. Een andere leuke bijkomstigheid is dat de cursus toegang geeft tot een Discord server, waar alle deelnemers met elkaar kunnen praten, tips kunnen uitwisselen en elkaar van wat opbouwende kritiek kunnen voorzien. Zoals op de meeste van dit soort plekken, zijn huisdierfoto’s ook populair.

Concept Cryptide

Een van mijn persoonlijke uitdagingen bij dit soort trajecten is ook mijn overschot aan ideeen, want met welke strip zal ik aan de gang? Cryptide? This Seems Normal? Of toch die autobio-strip? Voorlopig lijkt Cryptide voorrang te krijgen, terwijl ik voorzichtig schrijf aan de Autifant en ik This Seems Normal ergens in mijn achterhoofd op een laag pitje laat sudderen.

Terwijl ik deze cursus begon te volgen, naam mijn illustratie werk ook een vlucht en kreeg ik meer, en meer uitgebreide, opdrachten. Opdrachtgevers hebben voorrang in mijn werkuren, dus het afronden van deze cursus zal me nog heel wat tijd kosten maar ik kijk ernaar uit om de eindstreep te kruisen en terug te kijken naar hoeveel ik ervan geleerd heb.

Gerelateerde links:
How to start a Comic: http://www.howtotstartacomic.com
Kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/pencilsandstories/how-to-start-a-comic-develop-your-own-comic-step-by-step
Pencils & Stories: https://pencilsandstories.com/
Recollection City: https://recollectioncity.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *